396932882699369
top of page

Det är en inte en lösning du behöver när du har problem, det är det här istället

"Jag tror min man är otrogen..."

"De ska omorganisera på jobbet, flera av oss anställda kommer bli av med jobbet"

"Hon är så fruktansvärt arg på mig, jag vet inte hur jag ska kunna lösa det"

"Jag har fått ett svårt besked av min läkare, jag kommer inte överleva det här..."


Två kvinnor i en soffa sitter med sänkta huvuden och håller händer

Du hör din vän berätta, känner hens förtvivlan, rädsla och oro. Det enda du vill är att hen ska må bra igen, få sinnesro, ta bort de onda. Genast börjar du söka efter en lösning, ett sätt att ta bort smärtan, göra så att allt blir bra igen.


Det är nu alla oombedda förslag på lösningar kommer:

"Men han skulle väl aldrig kunna vara otrogen, du ska nog se att du inbillar dig.. Lämna honom, du förtjänar ändå någon bättre!"

"Du ska nog se att du får behålla jobbet... Det finns så mycket bättre jobb där ute som du kan ägna dig åt"

"Du ska nog se att de kommer gå bra. Du kommer bli frisk igen. Forskningen går framåt"

Kvinna blickar ut över havet från en klippa

Mm... Du fattar vart jag är på väg va? Det ligger så nära oss att alltid vilja hitta lösningar på problem, men sanningen är den att vi egentligen längtar efter något annat. I själva verket vill vi bli sedda och bekräftade i våra upplevelser:


"Oj, det låter hemskt, vill du prata om det?"

"Men din stackare, förstår att du är orolig, hur känns det?"

"Jag hör vad du säger, vad tänker du om det? Berätta, jag lyssnar om du vill dela med dig av vad som händer inom dig just nu"


Det här är svårt av flera orsaker. Dels att vi själva är lösningsfokuserade, men också för att de som kommer med sin börda tror att det de söker är just en lösning - för det är så vi jobbar. Men det vi i regel söker är ett känslomässigt andrum. En plats där vi får sätta ord på våra rädslor, bli bekräftade i våra känslor, någon som lyssnar för att förstå.


Flicka hjälpen en pojke upp från marken

Detsamma gäller för ditt barn. Vi föräldrar vill skydda dem från all världens smärta, ta den och göra den till sin egen. Men det enda riktigt hjälpsamma i dessa stunder är att låta dem få vara i sina känslor. Lära känna sig själv och vem de är i alla sina känslor. Bekräfta dem för deras upplevelser:


"Jag ser att det där gjorde dig väldigt ledsen. Det är ok"


Som coach kommer jag sällan med lösningar. De lösningar som mina klienter landar i kommer nästan alltid ifrån dem själva - mitt bidrag är att ge perspektiv, utforska vad känslorna, hjärtat och förnuftet säger. Först då kommer insikterna om vad som behöver göras och det är då som agerandet blir som allra kraftfullast.


För det är sällan som andras lösningar blir kraftfulla, de blir de däremot när de kommer från en själv.


Lyssna för att förstå, inte för att svara.


 

Vill du ta tid för dig själv i sommar? Då är Summer Workbook något för dig. Den är fylld med reflektionsuppgifter, verktyg och läsning som öppnar upp till eftertänksamhet och omtanke om dig själv. 



38 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page