396932882699369
top of page

6 egenskaper som högpresterande personer har gemensamt

Uppdaterat: 24 apr.

Det sägs att vi är det vi gör ofta. Det vill säga att vi är våra vanor. Kan du gissa vilka vanor som högpresterande personer har gemensamt? I en artikel skriven av Forbes har man listat vanor som högpresterande personer har gemensamt. Här kommer ett urval som jag anser är värda att lyfta fram.


Bild tagen uppifrån på kaffekopp, dator och någon som skriver i en anteckningsblock

  1. MIT - Most Important Task. Istället för att ta itu med den uppgift som det är mest brådskande, prioriteras alltid den som är allra viktigast. Ta därför för vana att alltid fråga dig själv: Vilken uppgift behöver jag ta itu med som kommer ha störst inverkan på mitt arbete/dröm? Prioritera alltid det viktigaste före det som är brådskande - Det kommer ha störst utväxling på sikt!

  2. Skrota alla "ATT-GÖRA-LISTOR". 41% av allt som skrivs ner på en sådan lista blir aldrig gjort. Högpresterande personer vet detta och ser istället till att lägga in det som ska göras i kalendern. Det låter förmodligen tidskrävande, men genom att avsätta en specifik tid för varje uppgift ökar du dina chanser att genomföra dessa med 95%.

  3. De kommer hem till middagen. "Det finns alltid mer att göra, mer som bör göras, alltid mer än vad som kan göras." Framgångsrika personer vet vad de värdesätter i livet: Tid med familjen, motion och meningsfull fritid. De hoppar inte över lunchen för att hinna med jobbet, för att de vet att energi och återhämtning är en grundförutsättning för att de ska kunna prestera. När de är lediga, lägger de jobbet åt sidan för att vara närvarande i det som är viktigast för dem.

  4. Papper & Penna framförallt! Genom att skriva ner sina tankar och föra anteckningar frigör du space i ditt sinne. Inget är så kontraproduktivt som att gå och bära information i ditt huvud "som du inte får glömma". Genom att skriva ned det du behöver komma ihåg, avlastar du ditt sinne.

bild på rykande kaffekopp i motljus och en bok

5. Tidig morgonrutin.

Gemensamt för högpresterande personer är att de kliver upp tidigt. Många är med i den så kallade 5-am club (myntad av Robin Sharma) och kliver upp extra tidigt för att lägga grunden för ett hälsosammare, mindre stressigt och mer framgångsrikt liv. De använder tiden till att reflektera/meditera, planera för dagen och röra på sig. Gemensamt är att rutinen sätter tonen för resten av dagen.6. Denna vill jag själv addera till listan: Tillgänglighetsfällan.

Personer som presterar på en hög nivå är mån om sin tid. De ser därför till att kommunicera ut tider då de är tillgängliga och har schemalagda tider för detta i sin kalender. Med andra ord arbetar de inte med öppen dör så att vem som helst kan komma in och störa, svarar i telefon när de är upptagen med en uppgift, eller på andra tänkbara meddelanden för den delen. En person som vill vara effektiv vet att mutlitasking är ineffektivt. Istället får de jobbet gjort genom att planera in alla aktiviteter i sin kalender, inte minst tider då de tar emot


 

För dig som önskar implementera en vana kan jag tipsa om en digital workbook som innehåller steg-för-steg-material som gör att du redan idag kan påbörja den resan.
114 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page